Omgeving

Geschiedenis

Langweer (FriesLangwar) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Sneek en ten westen van Joure, aan de rand van het meer de Langweerder Wielen. In 2020 telde het dorp 1.050 inwoners.

Het dorp is waarschijnlijk rond 1100 ontstaan en daarmee een van de oudste dorpen in de omgeving. Langweer heeft in het verleden veel last van (dijk)doorbraken gehad en is hierdoor een vaartdorp geworden. In de 16e eeuw verkreeg het een waag. Daarna ontwikkelde dit dorp zich door tot een belangrijk markt en havenplaats.

Lange tijd was Langweer voornamelijk alleen goed te bereiken via het water. De eerste echte landverbinding was de Legemeerstersingel, dit was een tijdlang niet meer dan een modder/karrenpad en niet altijd begaanbaar. In 1856 werd de Breededijk een feit en door een vast pad op de Legemeerstersingel werd het dorp echt verbonden met het vaste land.

Langweer

Langweer heeft een centrale ligging en is een perfecte uitvalsbasis voor verschillende watersporten. Daarnaast is het een ideale locatie om te fietsen en te wandelen. Een golfbaan ligt enkele kilometers buiten het dorp. Omdat het dorp aan het water ligt is er veel watersporttoerisme. Naast de passantenhaven is er ook een zeilcentrum. Er is nog een kleinere haven in het voormalige buurtschap Hoek.

In het kleine, maar gezellige centrum van het dorp zijn een tal van oude gebouwen bewaard gebleven wat een knusse uitstraling geeft. Verder zijn er verschillende winkels, restaurants en cafés te vinden.

Wat te doen in Langweer en omgeving

In Langweer is van alles te doen. De bijgevoegde linken geven u meer informatie;

Voor meer informatie over Langweer kunt u ook terecht bij de VVV

https://www.friesland.nl/nl/locaties/4139467769/vvv-langweer